Z E E L A N D B R U G, Zeeland-Brücke , Zeeland Bridge , La Zelandoponto , Zeelandbroen

maandag 15 augustus 2011

Nieuwsberichten 15 augustus 2011


Machine haalt mosselzaad van pijlersZIERIKZEE - Mosselbedrijf Gebroeders Kouijzer uit Zierikzee begint pas volgende maand met een proef om mosselzaad machinaal van de pijlers van de Zeelandbrug af te halen.
Kramer Machines uit Colijnsplaat heeft daarvoor in samenwerking met innovatiecentrum voor mkb Syntens een speciaal apparaat ontwikkeld.

"Mensen vragen me steeds: wanneer begin je?", zegt Evert van de Zande, samen met Patrick Kouijzer eigenaar van het mosselkweekbedrijf. "Maar dat is dus pas over een maand. We moeten eerst ruimte creëren op de mosselpercelen, anders kunnen we niet zaaien. Een logistiek probleem."

Het mosselkweekbedrijf maakt gebruik van zijn recht om het zaad van de Zeelandbrug af te schrapen. "We zijn gedwongen naar dit soort methoden te zoeken omdat we niet meer zonder meer mosselzaad van de bodem mogen halen."

Tot voor kort werd het oogsten van het zaad handmatig gedaan, een arbeidsintensief karwei. "Met grote afsteekijzers steken we het zaad van de pijlers af, waarna het mosselzaad in speciaal daarvoor ontwikkelde korven terechtkomt. We kunnen het werk alleen uitvoeren bij laag water en als er niet te veel golfslag is", zo schetst hij. Bron: PZC