Z E E L A N D B R U G, Zeeland-Brücke , Zeeland Bridge , La Zelandoponto , Zeelandbroen

woensdag 3 augustus 2011

Nieuwsberichten 3 augustus 2011


Zeester treft in mzi Oosterschelde een feestelijk gedekte tafel


De lucht boven de Oosterschelde is strak blauw. Dat is prettig voor de mosselkwekers die aan het werk zijn, maar verder valt er weinig te lachen voor Jan Schot van de ZZ 7. Deze week is de oogst van het mosselzaad begonnen, maar de mosselzaadinvanginstallaties (MZI's) zitten vol met zeesterren.
Slecht nieuws voor de mosselkwekers want zeesterren zijn dol op mosselen. Schot is aan het werk op een van de percelen van viskwekerij Neeltje Jans bij de Zeelandbrug.

Hij takelt een grote drijvende buis uit het water. Daaraan hangt een net van een meter of drie hoog. "Normaal gesproken zouden deze netten helemaal dicht moeten zitten met mosselzaad, maar je ziet al die gaten van het net nog zitten. Daar is het mosselzaad allemaal al weggevreten door de zeesterren."

De overlast van de veelvraten is dit jaar extreem. "Zo erg heb ik het nog nooit gezien", zegt Schot. "En wij zitten al in de mzi's vanaf 1989." Normaal gesproken leven zeesterren op de bodem, maar in het stadium van larfje zweeft ook de zeester - net als het mossellarfje - door het water. Zo kan het dus gebeuren dan niet alleen de mossellarven zich hechten op de touwen en de netten, maar ook de zeesterlarven. Die treffen daar een feestelijk gedekte dis aan. Het resultaat is erg goed zichtbaar. Gaten in de netten en hele kale stukken touw. Maar er hangen ook opvallend veel leeggegeten mini-mosseltjes aan.

Wat ook opvalt is, dat niet ieder perceel waar mzi's liggen zo getroffen worden door de zeesterren. Dichter bij de Oosterscheldekering lijken de percelen vooralsnog minder last te hebben van de dieren. "We hebben geoogst in de Schaar van Renesse (Noordzee, red.) en daar was niet veel aan de hand." Volgens Schot is er dan op dit moment ook nog niet zoveel te zeggen over de uiteindelijke schade. "Maar duidelijk is wel dat je dit geen jaren achter elkaar moet hebben. We hadden vandaag een ruim vol mosselzaad moeten hebben maar het houdt wel op met een half ruim."

Het oogsten gebeurt door een soort borstelmachine. Borstels schrobben de zaadjes (en de zeesterren) los van de netten en die worden vervolgens opgezogen en in het ruim van het schip gespoten. "Daar laten we ze een nacht in liggen. Dat overleven de mosselzaadje wel, maar de zeesterren niet. Die moeten zout water hebben." Vervolgens worden de mosselzaadjes uitgestrooid op de bodemcultuur percelen. "Die hebben we natuurlijk eerst wel helemaal schoongemaakt en ontdaan van zeesterren. De dode zeesterren die nog tussen het zaad liggen worden wel opgegeten door de meeuwen of de krabben."

Om de schade aan de mosselzaadoogst zoveel mogelijk te beperken werd gisteren maar een deel van de oogst binnengehaald. "We laten een deel zitten en we hopen dat die dan verder groeien."

Waarom de zeesterren dit jaar zo extreem veel voorkomen is nog onduidelijk.

Bron: PZC