Z E E L A N D B R U G, Zeeland-Brücke , Zeeland Bridge , La Zelandoponto , Zeelandbroen

zaterdag 6 augustus 2011

Nieuwsberichten 6 augustus 2011


SP: Zeelandbrug ook in avondspits dichtZIERIKZEE - Net als in de ochtendspits, moet de Zeelandbrug ook in de namiddag anderhalf uur dicht blijven voor de scheepvaart.
Dat vindt de SP in de provincie Zeeland. Volgens Statenlid Roland van Tilborg heeft het woon-werkverkeer in de maanden juli en augustus last van 'enorme opstoppingen' op de route tussen Goes en Zierikzee. "De brug staat dan vaak open voor het waterverkeer, mensen die van hun werk komen moeten soms lang wachten." De SP vraagt het dagelijks provinciebestuur of ze het met de partij eens zijn dat dit ook nog eens economische schade oplevert voor transporteurs en dat het milieu extra belast wordt door nog draaiende motoren.

Dit alles kan volgens de SP eenvoudig worden opgelost door ook in de drukste periode van de avondspits de brug niet te openen voor de scheepvaart. "Dat levert misschien hinder op voor hoge jachten, maar met alle respect: die mensen zijn op vakantie. Dat geldt niet voor de meesten die op dat moment over de brug rijden", aldus Van Tilborg. Hij hoopt dat de bediening van de brug voor de zomer van 2012 is aangepast.
Bron: PZC

---------------------------------------------------------------------------------------------------

OPENINGSTIJDEN ZEELANDBRUG NIET GOED AFGESTEMD


In de namiddag zijn vrijwel dagelijks enorme opstoppingen tussen Goes en Zierikzee door een openstaande Zeelandbrug. Veel Zeeuwen die van hun werk op weg zijn naar huis moeten dagelijks noodgedwongen wachten totdat vele plezierjachten de brug hebben gepasseerd.

De Zeeuwse SP-fractie heeft de afgelopen periode opnieuw diverse klachten ontvangen van forensen. Woordvoerder economie en mobiliteit Roland van Tilborg: ’Voor veel inwoners is de dagelijkse opstopping bij de Zeelandbrug uitermate frustrerend. ’s-Ochtends is het oversteken van de langste brug van Nederland geen enkel probleem, de brug is tussen iets over half acht tot iets voor negen uur nooit open voor de pleziervaart. Waarom kan eenzelfde regeling niet ook gemaakt worden voor de avondspits?’.
Volgens de dienstregeling van de Zeelandbrug wordt de brug tijdens de zogenaamde 'bloktijden' niet geopend. Dat is van 8 minuten voor het hele uur tot 7 minuten over het hele uur en van 21 minuten na het hele uur tot 7 minuten na het halve uur. Gedurende de rest van de tijd (dus 29 minuten per uur) kan de brug worden geopend voor het scheepvaartverkeer, uitgezonderd de ochtendspits regeling.

Vroeger was dat minder. Op de site van de Zeelandbrug is te lezen dat de brug sinds 1 juni 2008 op afstand wordt bediend. Daardoor zijn de openingstijden van de brug uitgebreid, aldus de site.

Van Tilborg: “De vraag is waarom de openingstijden zijn uitgebreid. Het dagelijkse wachten op de brug levert toch een grote economische schade op, nog afgezien van de milieuvervuiling van de rijen wachtende auto's met draaiende motoren.”

De SP heeft aan het dagelijks provinciebestuur van Zeeland schriftelijke vragen gesteld.