Z E E L A N D B R U G, Zeeland-Brücke , Zeeland Bridge , La Zelandoponto , Zeelandbroen

vrijdag 6 april 2012

Nieuwsberichten 6 april 2012


De Fatuur trekt al 40 jaar spurtje tot aan kombord 'Steenbergen'


STEENBERGEN - De fictieve streep ligt elke zondag bij het bebouwde kombord van Steenbergen. Dan loopt de gemiddelde snelheid op tot ver boven de 30 in 't uur, kraken de pedalen en giert de adrenaline in de tanige lijven van de veertig renners van Rijwiel Toer Club De Fatuur.

Zo gaat het al veertig jaar lang. Met uitzondering dan van de weekeindjes, dat de club een bus huurt en naar de Limburgse heuvels of de Ardennen trekt voor het serieuze klimwerk.

Opgericht op 7 april 1972 staat in 't Faktuurtje, het blaadje dat jaarlijks aan het begin van het seizoen de ritten weergeeft. Aan feesten komen de trimmers zaterdag nog niet toe. De voorjaarsritten én de organisatie van de Koos Moerenhout Classic op 26 mei slokken te veel tijd en energie op.

Sinds vorig jaar heeft De Fatuur het evenement uitgeschreven met Koos Moerenhout als belangrijkste uithangbord. "Maar Koos zit nog volop bij de grote koersen, dus het grote werk komt op onze schouders te liggen", aldus voorzitter Peter Manders.

Sinds hij drie jaar geleden verhuisde van Gemert naar Steenbergen haakt Manders aan bij het Fatuur-peleton. "Een club naar mijn hart, we zijn geen snelheidsrenners. Voor de gezelligheid trappen we iedere zondag zo'n tachtig kilometer weg."

Hoe de naam Fatuur precies is ontstaan, weten de huidige leden niet. "Het heeft niks met factuur of fractuur te maken, eerder een verbasering van het Franse voiture, maar dat is eerder een auto dan een fiets. Hoe dan ook, we zijn er uniek mee."

 
Ooit telde De Fatuur vijftig leden en was er een wachtlijst. Inmiddels is er voor elk clubjaar een lid: van Theo Bosters (74) tot Arnold van der Heijden (41). In clubjaren is Ad Harmsen met 34 seizoenen de routinier onder de renners. Allemaal strijden ze elk jaar voor het clubkampioenschap.

Manders: "Geen kwestie van zo hard mogelijk fietsen, maar meedoen aan zoveel mogelijk ritten, de tijdritten en de gemiddelde snelheidsritten. Dan moeten we van tevoren aangeven hoe lang we over een rit doen, wie er het dichtste bij zit, wint."

Als het gaat om de favoriete rondjes zweren de leden bij de Zeelandbrug en de Brabantse Walroutes. Precies ook waar de Koos Moerenhout Classic de honderden renners langs stuurt.

Bron: BNdeStem